Tips voor tuinonderhoud
Tuinbeitsen, oliën, tuinhuisbeitsen en metaalverven


De Temperatuur
De temperatuur waarop het beste geschilderd kan worden is ca. 18°C. De minimale temperatuur is ca. 8°C.  Bij lage temperaturen zal de droogtijd aanzienlijk verlengd worden, dus breng niet te snel de volgende laag op. Luchtvochtigheid is misschien nog wel een belangrijkere factor in de droogtijd. Temperaturen boven de 25°C zorgt voor een extra snelle droogtijd van de verf, hierbij kunnen problemen ontstaan zoals kwaststrepen of blaasjes.

Tuinhuisjes

Blokhutten of tuinhuisjes gemaakt van zachthout zoals vuren of grenen kunt u schilderen met TencoMild dekkend of transparant. Daarnaast kunt u kiezen voor de watergedragen Tenco Tuindecor dekkend of transparant. Voor het behandelen van het staande douglas hout adviseren wij Tenco Douglasbeits. 

Houten palen
Houten palen welke in de grond worden geplaatst adviseren wij vanaf het gedeelte in de grond tot 10 cm bovengronds te behandelen met TencoGarant zwarte lak om inwerking van grondwater te voorkomen.

Geïmpregneerd hout
Geïmpregneerd hout kunt u beter enkele maanden onbehandeld laten tot lichte verwering aan de oppervlakte is ontstaan. Hierdoor zijn vocht en inhoudstoffen verdwenen en hecht de verf of beitslaag beter. Om vergrijzing van onbehandeld geïmpregneerd hout te voorkomen en de houtkleur te bewaren adviseren wij geïmpregneerd tuinhout te behandelen met TencoMild tuinbeits kleur naturel.

Hardhout in de tuin
Nieuw hardhout in de tuin adviseren wij enkele maanden onbehandeld te laten zodat door weersinvloeden de inhoudstoffen van het hout zullen verdwijnen waardoor  onderhoudsmiddelen zoals Tenco Hardhoutolie voor tuinmeubelen of Tenco Bankiraiolie beter in het hout kunnen dringen voor een optimale bescherming tegen het vergrijzen van het hardhout.

Verouderde zwarte teerlagen
Objecten zoals houten schuren, loodsen en schuttingen welke in het verleden met een teerproduct zijn behandeld adviseren wij nu met Tenco Houtcoat Zwart te behandelen. Altijd de eerste laag verdunnen met 10% terpentine voor een betere hechting.
Voor metaal voorheen behandeld met teerproducten adviseren wij nu te behandelen met Tenco IJzercoat Zwart.

Verouderde bruine carbolineum
Vele objecten zoals schuren, loodsen en schuttingen welke in het verleden met bruine carbolineum zijn behandeld zijn hierdoor reeds geconserveerd tegen houtrot en schimmels en kunnen nu worden onderhouden met TencoPracht carbobruin.
Indien nieuwe onbehandelde delen bij reparatie moet worden toegepast adviseren wij geïmpregneerd hout te gebruiken.
TencoPracht carbobruin kan donkerder (zwarter) worden gemaakt met 10 -tot 50% toevoeging van Tenco Houtcoat zwart.

Metalen hekwerk en metalen objecten.
Voor onderhoud of nog onbehandeld metaal adviseren wij na het ontvetten, ontroesten en schuren te schilderen met Tenco Ferro roestwerende ijzerverf.
Een ijzersterke verf met "ingebouwde" menie, zodat voorbehandeling met menie of andere grondlaag overbodig is.
Verzinkte metalen adviseren wij eerst voor te behandelen met een zinkprimer.