Tips voor bootonderhoud
Bootlakken en onderwatersysteem

Onderhoud onder de waterlijn: voor staal, polyester, hout en beton
Na het schoonspuiten met water loszittende oude lagen wegsteken met stevig plamuurmes of daarvoor bestemd afsteekmes. Het gehele onderwaterschip ontvetten met ammonia opgelost in water of ander ontvettingsmiddel. Geheel opruwen met schuurpapier Nr.80 en/of met behulp van een staalborstel. Uitsluitend loszittende roest verwijderen voorkom zoveel mogelijk blank metaal hierop hecht een coating minder. Eerste laag Tenco Bottomcoat Zwart verdunnen met 10% wasbenzine waarna 2 lagen Tenco Bottomcoat Zwart onverdund aanbrengen met kwast en/of verfroller. Tussen de lagen is schuren niet nodig. De windwaterlijn welke het meest heeft te verduren adviseren wij te voorzien van 1 á 2 extra lagen. Als afwerklaag van het gehele onderwaterschip adviseren wij Tenco Bottomcoat Brons te gebruiken. Tenco Bottomcoat Brons biedt een beschermende laag voor Tenco Bottomcoat Zwart en door het gladde karakter van de afwerklaag wordt de aangroei van algen bemoeilijkt en kan eventuele aangroei gemakkelijk worden verwijderd.

De Temperatuur
De temperatuur waarop het beste geschilderd kan worden is ca. 15°C. De minimale temperatuur is ca. 5°C. Wanneer de buitentemperatuur zo koud is, wordt aangeraden om de verf iets (extra) te verdunnen zodat de verf iets vloeibaarder wordt. Ook zal de droogtijd aanzienlijk verlengd worden, dus breng niet te snel de volgende laag op. Luchtvochtigheid misschien nog wel een belangrijkere factor in de droogtijd.
Temperaturen boven de 25°C zorgt voor een extra snelle droogtijd van de verf, hierbij kunnen problemen ontstaan zoals kwaststrepen of blaasjes.

De waterlijn                                                                                                           
Voor een goede afwerking van de waterlijn adviseren wij deze eerst  te voorzien van een laag aluminiumverf om de ondergrond te isoleren tegen het zgn. "doorbloeden" van de onderlaag en daarna afschilderen met de waterlijnverf.

Onderhoud boven de waterlijn: voor metaal, polyester en hout
De verouderde verflagen ontvetten met ammonia opgelost in water of ander ontvettingsmiddel. De te behandelen verflaag schuren eventuele roest verwijderen daarna afhankelijk van de conditie ven de oude verflaag gedeeltelijk of geheel voorzien van een laag Tenco Bootprimer wit of grijs voor een optimale hechting en is tevens roestwerend (wit indien u met een lichte kleur afschildert en grijs wanneer u met een donkere kleur afschildert) Na droging opschuren met nr.150 en het geheel afschilderen in 1 of 2 lagen met Tenco Bootlak hoogglans in gewenste kleur.